Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ περιγράφει το όραμά του για την εταιρική σχέση ανάμεσα στον κόσμο του αθλητισμού και της πολιτικής στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Συνέλευση εγκρίνει ομόφωνα Ολυμπιακή Εκεχειρία για Σότσι Games


6 Νοεμβρίου του 2013 Νέα Υόρκη: Ο νεοεκλεγείς Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Πρόεδρος Τόμας Μπαχ έχει σκιαγράφησε το όραμά του για το πώς ο αθλητισμός και η πολιτική μπορούν να εργαστούν μαζί για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο και πιο ειρηνικό κόσμο. Μιλούσε κατά την 68η σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) Γενική Συνέλευση σήμερα, όπου εκδόθηκε ψήφισμα καλώντας τα κράτη μέλη να τηρούν την Ολυμπιακή Εκεχειρία κατά τη διάρκεια της XXII Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες και XI Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι της Ρωσίας, που αρχίζει το επόμενο Φεβρουάριο.
Μιλώντας στη σύνοδο στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Bach τόνισε τον καίριο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο αθλητισμός στην υπηρεσία της κοινωνίας, με την προώθηση της ευγενούς άμιλλας, της ανεκτικότητας και της κατανόησης, και με την υποστήριξη της υγείας και της εκπαίδευσης.
Τόνισε τη θέση του αθλητισμού ως τη μόνη ανθρώπινη δραστηριότητα όπου υπάρχουν «καθολικούς νόμους» και «παγκόσμια ηθική». Και για το λόγο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη να προστατεύσει την αυτονομία των αθλητικών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο.
"Ανεξάρτητα από το πού στον κόσμο που αθλούνται, οι κανόνες είναι οι ίδιοι. Αναγνωρίζονται σε όλο τον κόσμο. Βασίζονται σε «παγκόσμια ηθική», μια κοινή του ευ αγωνίζεσθαι, την ανεκτικότητα και τη φιλία », είπε. Για το λόγο αυτό, να εφαρμόσει αυτό που ονόμασε αυτές οι« καθολικοί νόμοι "πολιτική πρέπει να σέβεται αυτή την αθλητική αυτονομία. Αθλητισμός μπορεί να κρατήσει διεθνείς διοργανώσεις και προώθηση των αξιών της, μόνο εάν η αυτονομία αυτή είναι κατανοητή και αποδεκτή, είπε η Συνέλευση.
Πρόεδρος Bach είπε ότι το φίλαθλο κόσμο αναγνώρισε ότι η αυτονομία αυτή πρέπει να ασκείται «υπεύθυνα», και ότι ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να "λειτουργούν σε ένα δίκαιο περιβάλλον χωρίς". Πράγματι, οι αθλητικές οργανώσεις για να «δικαιολογήσουν» την αυτονομία τους και να αποδείξουν τη χρηστή διακυβέρνηση. Είπε ότι η ΔΟΕ είχε δώσει το καλό παράδειγμα στο θέμα αυτό απαιτώντας ότι οι Καθολικοί αρχές της χρηστής διακυβέρνησης του Ολυμπιακού Κινήματος να γίνει δεκτή ως ελάχιστο πρότυπο σε όλα τα επίπεδα του αθλητισμού.
Κατά την άσκηση αυτής της αυτονομίας, ο Πρόεδρος της ΔΟΕ τόνισε ότι το αθλητικό κίνημα πρέπει να παραμείνει πολιτικά ουδέτερη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι "απολιτική": "Ο αθλητισμός πρέπει να περιλαμβάνει πολιτικές σκοπιμότητες στις αποφάσεις της. Θα πρέπει να εξετάσει τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις των αποφάσεών της », είπε.
Στη συνέχεια κάλεσε όσους στο ακροατήριο για να πάρει πίσω ένα μήνυμα στις χώρες τους: "προς το αμοιβαίο συμφέρον τόσο του αθλήματος όσο και την πολιτική, παρακαλούμε να βοηθήσει στην προστασία και την ενίσχυση της αυτονομίας του αθλητισμού."
Η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας εισήχθη των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1992, και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε μια παρόμοια ανάλυση πριν από κάθε έκδοση των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1993. Αλλά η ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας χρονολογείται από τον 9ο αιώνα π.Χ., όταν εμπόλεμα κράτη θα αναστείλουν τις εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια των Αγώνων.
Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι η εκεχειρία ήταν ένα μεγάλο παράδειγμα για το πώς ο κόσμος θα μπορούσε να συνεργαστούν στο πλαίσιο εταιρικής σχέσης. Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ΔΟΕ ήταν σε θέση να δώσουν το παράδειγμα της παγκόσμιας ειρηνικής αλληλεπίδρασης.
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων, και ιδίως το Ολυμπιακό Χωριό είναι ένα ισχυρό σύμβολο αυτό", είπε. «Θα σπάσει τα εμπόδια των πολιτισμικών διαφορών. Μπορούν να χρησιμεύσουν ως παράδειγμα του αμοιβαίου σεβασμού και της μη διάκρισης ".
Τόνισε ότι με τους παρόντες τις κοινές αρχές που συμμερίζεται η ΔΟΕ και των Ηνωμένων Εθνών, αλλά τόνισε επίσης ότι οι αξίες του αθλητισμού μπορεί να κάνει μια πολύτιμη συμβολή μόνο αν η αυτονομία είναι σεβαστή και αντιστάθηκαν μποϊκοτάζ στον αθλητισμό.
"Ακριβώς επειδή πολλές από τις αρχές μας είναι η ίδια, θα πρέπει να είναι πάντα σαφές στη σχέση μεταξύ του αθλητισμού και της πολιτικής ότι ο ρόλος του αθλητισμού είναι πάντα να οικοδομήσουμε γέφυρες. Ποτέ δεν είναι να χτίσουν τους τοίχους. Αθλητισμός σταθεί για διάλογο και κατανόηση », είπε,« που υπερβαίνουν όλες τις διαφορές. Ο αθλητισμός και το Ολυμπιακό Κίνημα κατανοητή, ιδίως την παγκόσμια ποικιλομορφία των πολιτισμών, των κοινωνιών και τα σχέδια της ζωής ως πηγή πλούτου. Εμείς ποτέ δεν κατηγορούν ή να αποκλείσει οποιονδήποτε ", πρόσθεσε.
Κάλεσε για τη ΔΟΕ και τα Ηνωμένα Έθνη να σταθεί "στο πλευρό" σε μια εταιρική σχέση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη πιο καρποφόρα συνεργασία, ιδιαίτερα στους τομείς της εκπαίδευσης, της ανάπτυξης, την ένταξη και την οικοδόμηση της ειρήνης.
Το ψήφισμα, με τίτλο «Αθλητισμός για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη: Η οικοδόμηση ενός ειρηνικού και καλύτερου κόσμου μέσω του αθλητισμού και του Ολυμπιακού Ιδεώδους», υποβλήθηκε επισήμως στη Γενική Συνέλευση για λογαριασμό του Ολυμπιακού Κινήματος και της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Chernyshenko, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της το Σότσι 2014 Οργανωτική Επιτροπή.
Και ο Πρόεδρος της ΔΟΕ τόνισε ότι η Οργανωτική Επιτροπή συνεργάζεται με νέους ανθρώπους σε όλη τη Ρωσία όσο και διεθνώς για να επιστήσει την προσοχή τους για την ειρήνη, την ανοχή και τη συμμετοχή.
Κλείνοντας τις παρατηρήσεις του, ο Πρόεδρος υπογράμμισε για άλλη μια φορά τις κοινές αξίες μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της ΔΟΕ, η οποία χορηγήθηκε το καθεστώς του παρατηρητή από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2009.
"Μαζί με τις πολιτικές αρχές, η ΔΟΕ επιθυμεί να δώσει το παράδειγμα για την ειρήνη και την αλληλεγγύη στην αναζήτηση για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία», είπε. "Η συνεργασία μας δείχνει σαφώς ότι« Ολυμπιακή αρχές είναι αρχές των Ηνωμένων Εθνών ».
Το Σότσι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθεί από 7 έως 23 Φεβ 2014 και να ακολουθείται από το Σότσι Παραολυμπιακούς Αγώνες 7-16 Μαρτίου 2014. Το ψήφισμα καλεί για την Ολυμπιακή Εκεχειρία που πρέπει να τηρούνται από επτά ημέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων μέχρι και επτά ημέρες μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.
Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Προέδρου του Μπαχ
Μάθετε περισσότερα σχετικά με την Ολυμπιακή Εκεχειρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου